JEDNORAZOWE NACZYNIA EKOLOGICZNE


naczynia otrębowe
(nazewnictwo pokrewne: jadalne naczynia z otrębów pszennych, bionaczynia) – ekologiczne i całkowicie biodegradowalne naczynia jednorazowe z otrębów. Jest to produkt całkowicie polski – tłoczony wyłącznie z polskich zbóż. Są to jadalne naczynia otrębowe, czyli talerze, talerzyki, miski, miseczki w kolorze beżowo-brązowym, pachnące świeżą skórką od chleba. Są poza tym bardzo estetyczne i funkcjonalne oraz przede wszystkim jednorazowe i w pełni ekologiczne – szybko się rozkładają. Produkty te są również bardzo bezpieczne w użyciu – również dla dzieci – nie tłuką się i nie parzą dłoni podczas ich użytkowania.
Po spełnieniu swoich funkcji jako talerz czy miska – produkt może stać się pokarmem dla twoich zwierząt – zarówno tych domowych (pies, kot, rybki…), jak i tych gospodarskich (kury, kaczki, świnki…). Jeśli zaś nic ich nie zje – mikroorganizmy żyjące w glebie spowodują całkowitą ich biodegradację – produkując dodatkowo zdrowy kompost.
Naczynia otrębowe idealnie nadają się na masowe imprezy przy grillu, biwaki czy pikniki rodzinne na działce lub jako wyposażenie dziecka na kolonie czy obozy harcerskie, albo jako ciekawy i zaskakujący gadżet w domu, w pracy lub na wakacjach. Na pewno zrobią też niesamowitą sensację wśród zaproszonych gości, a dla dzieci będą stanowić dużą i bezpieczna zabawę. Naczynia z otrębów idealnie sprawdzają się również w restauracjach, w małej gastronomii typu fastfood, w pubach (pod hamburgery, bułki, kanapki, sałatki, kiełbaski i inne potrawy z grilla, startery do głównych dań, dodatki do piwa, itp…). W kawiarenkach i herbaciarniach mogą zaś służyć jako talerzyk pod ciasta, ciasteczka lub inne słodycze. Zastosowanie naczyń z otrębów jest więc bardzo bogate! Na koniec jeszcze to co szczególnie ważne – naczynia z otrębów nie zawierają żadnych dodatków, konserwantów ani ulepszaczy, zaś ich termin do spożycia jest bardzo długi – wystarczy je odpowiednio przechowywać – czyli w suchym miejscu.
Pamiętaj – plastik powstaje z ropy, która tworzyła się miliony lat, a której wydobycie, transport i przerób wiąże się ze znacznymi zanieczyszczeniami środowiska, w którym żyjemy. Powstałe z niej produkty pozostaną w środowisku jako śmieć jeszcze przez tysiące lat!
Zboże rośnie zaledwie parę miesięcy, nie wymaga dalekiego transportu, produkcja talerzyków następuje „przy okazji” innej wytwórczości, a już po około trzech miesiącach mogą one wrócić do naszej matki – ziemi, jako bardzo potrzebny kompost lub idealny nawóz!
Naczynia otrębowe to produkty z Biotremu.
 


naczynia trzcinowe
(nazewnictwo pokrewne: naczynia z trzciny cukrowej) – wykonane z przetworzonej trzciny cukrowej – różnego rodzaju, kształtu i rozmiaru talerze, talerzyki, podstawki, formy, foremki oraz tacki i menu boxy – również z wieczkiem. Są odporne na wilgoć, a przechowywane w nich produkty długo zachowują odpowiednią temperaturę, smak i zapach, nadają się zarówno do potraw zimnych jak i gorących – są to naczynia jednorazowe – ekologiczne i biodegradowalne.


naczynia palmowe
– zrobione z prasowanych liści palmy adakatowej tace, tacki, talerze, talerzyki oraz misy i miseczki wykonane są z wysuszonych i przetworzonych liści palmowych (palma adakatowa) , są idealne pod potrawy i dania suche, tj. pod orzechy, owoce i warzywa czy ciasta, ciasteczka oraz inne desery kruche, a także jako pojemniki na cukierki oraz wszelkie słodycze) – są to naczynia jednorazowe, jednak przy odpowiednim użytkowaniu z dala od wilgoci mogą służyć bardzo długo – są w pełni ekologiczne i biodegradowalne.


naczynia skrobiowe / kukurydziane
(nazewnictwo pokrewne: naczynia z kukurydzy, naczynia ze zmodyfikowanej skrobi kukurydzianej, PLA, CPLA) – to przezroczyste naczynia z polikwasu mlekowego  – tzw. eko PLA / CPLA. Są to m.in. talerzyki, miski, tace, tacki, kubeczki do napojów, kubki do automatów, kubeczki, kufle do piwa, wytłoczki i formy do ciasta, formy do przenoszenia i pakowania ciast i tortów, mięs, owoców i warzyw, menu boxy, kieliszki, pojemniki o różnych rozmiarach i pojemnościach oraz kształtach – z wieczkiem / przykryciem lub bez. Są one bardzo estetyczne i bezpieczne w użyciu – nie tłuką sie i nie pękają, nie nasiąkają wodą i tłuszczem, a potrawy w nich przechowywane długo zachowują właściwą świeżość, konsystencję, smak i zapach. Idealne do potraw i napojów chłodnych lub ciepłych (max temperatura przechowywanych potraw lub napojów to 60 stopni Celsjusza). Są to naczynia jednorazowe – ekologiczne i biodegradowalne.


naczynia celulozowe
- (nazewnictwo pokrewne: naczynia papierowe) – naczynia jednorazowe, które są neutralne dla środowiska naturalnego. Są idealne na mniej zobowiązujące imprezy typu grill party, kinder party, pikniki rodzinne, ogniska integracyjne, dziecięce imprezy, stołówki szkolne. Są stabilne i bezpieczne w użyciu także dla dzieci, mogą być gładkie lub z nadrukiem (ecomotive), jednowarstwowe i dwuwarstwowe. ). Są to naczynia jednorazowe – ekologiczne i biodegradowalne.